Україні вдалося вийти на рекордний обсяг експорту за час повномасштабного вторгнення росії

У січні 2024 року

ФОТО: ілюстративне

Усічні 2024 року Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту - вітчизняні виробники експортували 12 млн тонн продукції. Показник вже близький до довоєнного рівня. Цього вдалося досягти, зокрема, завдяки страхуванню військових ризиків для морських перевезень. Про це повідомили у Міністерстві економіки

Йдеться про фізичний, а не про грошовий вимір. Про грошові надходження від рекордного експорту у відомстві наразі не повідомили.

«Ми дуже близькі до виходу на довоєнні фізичні обсяги експорту... Це лише на 2 млн тонн менше, ніж у довоєнному січні 2022 року», – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

З 12 млн тонн продукції понад дві третини – 8,7 млн тонн – було вивезено морським транспортом. При цьому якраз у січні вперше до експортних операцій було залучено судно, застраховане від військових ризиків зі страхування Unity, створеного українським урядом спільно з партнерами. Вартість такої страховки становила лише 0,75% вартості судна, що значно дешевше, ніж під час іншої страховки BCGI.

«Нормалізація страхового ринку в торгівлі є наріжним елементом відновлення експорту продукції з доданою вартістю. Наша мета вийти не лише на довоєнні обсяги експорту, але і на більшу виручку. Це стане можливим, коли українські експортери зможуть вільно відправляти морем контейнери. А це стане можливим лише тоді, коли страховий ринок для морських перевезень відновиться. Тому для нас так важливо, що страхування стає доступнішим і фактично використовується для експорту української продукції», – зазначила Свириденко.

Програма страхування судів Unity, що реалізується спільно з Marsh McLennan та пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, покликана здешевити страхування морських перевезень зерна та інших важливих продовольчих товарів у територіальних водах України. Загальний обсяг покриття за програмою становить $50 млн.

У Мінекономіки розраховують, що це сприятиме збільшенню обсягів українського експорту. За підрахунками, запропонований механізм страхування дозволить здешевити вартість страхування зерна в середньому приблизно на 2,5 відсотка від вартості страхового тарифу.

Читайте також: Польща повідомила про результати перевірки імпорту агропродукції з України

Це, у свою чергу, дозволить трейдерам економити близько 100-140 грн на одній тоні вантажу. Загалом система може принести сільськогосподарським товаровиробникам додатково 4 млрд грн. Україна розраховує, що в перспективі такі страхові інструменти буде розширено і на інші види експорту.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також