Уряд може позбавити працівників ДСНС броні від мобілізації

Петиція вже зібрала понад 28 тисяч голосів з необхідних 25 тисяч

ФОТО: ілюстративне

Кабінет міністрів України може позбавити ДСНС бронювання від мобілізації. Про це повідомив нардеп від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко, відкрито висловивши своє обурення.

Він зазначив, що такий крок є абсурдним у світлі критичної ролі, яку відіграють рятувальники під час війни. 

«Ці люди рятують життя після обстрілів, гасять пожежі. Скільки життів вони вже врятували?! Їхня мобілізація — це безглуздя. Хто буде робити їх роботу? Хто приїде на виклик після чергової атаки рф по житловому будинку? Хто буде гасити пожежі?» — написав нардеп. 

Наразі в Кабміні  інформацію не коментували, проте на офіційному сайті уряду з'явилася петиція з вимогою наданням бронювання від мобілізації усьому особовому складу ДСНС, оперативно-рятувальної служби та інших працівників цивільного захисту. 

Автори петиції аргументують своє прохання необхідністю забезпечення гарантій держави щодо захисту життя, здоров’я та власності громадян, а також виконання у воєнний час норм міжнародного гуманітарного права.

Хто має відстрочку від мобілізації

Згідно зі статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», отримати відстрочку від мобілізації можна в таких випадках:

  • через стан здоров'я
  • через сімейні обставини
  • у зв'язку з навчанням або викладанням (науковою діяльністю)
  • якщо є бронь
  • за професією

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк