В Україні різко подорожчала гречка, коли чекати зниження ціни

Незабаром буде врожай нового року

Подорожчання гречки в Україні спричинене ажіотажним попитом із метою запасів після початку війни, незабаром буде врожай нового року, що призведе до зниження ціни. Про це у коментарі «РБК-Україна» сказала Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу.

За результатами 2021 року Україна на 90 % задовольнила внутрішній попит у гречці власним виробництвом, виростивши 106 тис т. Інші обсяги імпортувалися з Казахстану та Росії.

«Водночас, ажіотажний попит на крупи серед споживачів, що почався з початком війни, коли практично кожна сім’я намагалася зробити чи не річний запас продовольства, призвела до поступового вичерпання запасів. Це й призвело до зростання цін на гречку», — сказала аналітик.

Україна вже засіяла 75 тис га даною культурою, що становить 90 % посівних площ минулого року і незабаром отримуватиме врожай нового року, що призведе до зниження ціни на цей продукт.

«Крім того, обсяги посіву гречки можуть бути ще збільшені, оскільки гречка — це культура, яку можна сіяти ще в червні після збирання врожаю зернових культур. Відповідно, пропозиція гречки наступного року може ще збільшитися», — додала Литвин.

Нагадаємо, Україна на час воєнного стану обмежила експорт деяких зернових.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також