Веніславський розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку

Чи зменшать мобілізаційний вік до 20

ФОТО: ілюстративне

Президентом України підписано Закон України від 30.05.2023 № 3127-IX «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», яким зменшено з 27 до 25 років вік перебування громадян на військовому обліку призовників.

 Зокрема, громадяни, які досягли 25-річного віку, підлягатимуть зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

Народний депутат, член Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, як він ставиться до зміни віку мобілізованих в Україні та чи допоможе це омолодити нашу армію, яка вважається найстарішою у Європі. Про це пише ТСН.ua.

«Рішення про зменшення призовного віку – це, по-перше, повернення до здорового глузду, який існував раніше. Бо призовний вік у всьому світі – від 17-18 до 25 років. А по-друге, ця зміна зроблена для того, щоб молоді люди віком від 25 та 27 років на підставі цього закону отримали статус військовозобов’язаних, а отже, можуть бути мобілізованими до Збройних сил України. Я до такого нововведення ставлюсь позитивно, бо нам потрібно формувати резерви армії та поповнювати втрати», – розповідає сайту ТСН.ua Федір Веніславський.

В соціальних мережах вже обговорюють, що з часом призовний вік українців можуть зменшити і до 20 років.

«Ні, такого не планується і навіть не розглядається станом на зараз. Такої потреби наразі немає», – заперечує Федір Веніславський.

Дехто з народних депутатів зазначає, що указ про зменшення призовного віку від 27 до 25 років може «перебити» законопроєкт про мобілізацію, до якого депутати вносили правки і мають проголосувати найближчим часом. Мовляв, у ньому призовний вік – від 27 років, а отже, може статися правова колізія, коли правочину набуде останній ухвалений документ.

Федір Веніславський переконує, що жодної правової колізії не трапиться.
 
«Ми врахували цей момент на комітеті – це суто технічне питання, тому жодних накладок не трапиться. Коли законопроєкт про мобілізацію буде проголосований і підписаний, жодних протиріч не виникне. Він теж передбачатиме призовний вік від 18 до 25 років», – додає Федір Веніславський.

Читайте також: Комітет Ради рекомендував дозволити мобілізацію засуджених

До речі, багатостраждальний законопроєкт про мобілізацію можуть, за словами Веніславського, винести на голосування у Верховній Раді вже на найближче пленарне засідання.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також