Яке м’ясо найбільше здорожчало в Україні

Стейк здорожчав на понад 2 грн

У квітні роздрібні ціни на охолоджену свинину демонстрували позитивну динаміку. Про це повідомили аналітики Асоціації «Свинарі України».

Протягом квітня середня роздрібна ціна свинини зросла на 1 грн/кг — з 130 до 131 грн/кг в середньому. «Найпомітніше — на 2,2–2,5 грн/кг чи 1,3–1,7 % — піднялися ціни на преміальні сезонно популярні частини: стейк, вирізку, корейку без кістки, ошийок.

Така динаміка є досить типовою та очікуваною.

Роздрібна ціна на «всесезонну» лопатку залишилася незмінною, а свиняче охолоджене стегно навіть подешевшало на 5 %».

Впродовж квітня курятина подешевшала на 1,5 % в середньому насамперед за рахунок зниження ціни на філе (–1,8 %) та стегно (–5,25 %), адже роздрібна ціна тушки знизилася мінімально (–0,2 %). Яловичина, індичатина та м’ясо качки практично не змінилися в ціні (+/–0,5 % впродовж минулого місяця).

«Хоча свинина у роздрібі впродовж квітня подорожчала, середня ціна кілограма цього виду м’яса напередодні Великодня була нижче ніж на початку року: у січні середня роздрібна ціна кілограма становила 132,8 грн/кг, що на 1,5 % чи майже на 2 грн/кг вище за квітневий показник. Натомість яловичина у квітні була в середньому на 6,8 % дорожчою ніж у січні, курятина — на 1,1 %, м’ясо качки — на 3,7 %. Темпи приросту цін на ці види м’яса за рік також були помітно вищими: якщо роздрібна ціна на свинину за рік зросла на 2 %, то ціна на яловичину з минулого квітня зросла на 28 %, курятина подорожчала на 22 %, індичка — на 11,6 %. Здороження свинини незначне порівняно з динамікою інших видів м’яса, проте з часом інфляційні процеси та інші ринкові чинники можуть відчутніше змінювати цінники на охолоджені напівфабрикати зі свинини», — попередили в Асоціації «Свинарі України».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також