Загинули три охоронці: учасникам замаху на львівського авторитета «Копито» суд виніс вирок

Організатора засудили на довічне

Суд у Львові виніс вирок в організації та здійсненні замаху на життя авторитетного бізнесмена Богдана Копитко на прізвисько «Копито», внаслідок якого загинуло три охоронці достойника (п.п. 1, 5, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України), з боку 46-річного уродженця Львова Дмитра Гаврилюка, 36-річного мешканця Чернівців Станіслава Монте та його однолітка, громадянина рф Івана Кольцова. Шевченківський районний суд виніс покарання виконавцям зухвалого злочину - Монте і Кольцову, у вигляді 15 років позбавлення волі, а раніше судимому Гаврилюку, який вважається одним з ватажків бойового крила угруповання кримінального авторитета Володимира Дідуха на прізвисько «Вова Морда», то Дмитра Михайловича засудили до довічного ув'язнення. Відповідний вирок винесено 19 березня 2024 року, пише Dетектив-Info.

За інформацією співрозмовника, судді призначили покарання виконавцям зухвалого злочину - Монте і Кольцову, у вигляді 15 років позбавлення волі. Що ж стосується раніше судимого Гаврилюка, який вважається одним з ватажків бойового крила угруповання кримінального авторитета Володимира Дідуха на прізвисько «Вова Морда», то Дмитра Михайловича засудили до довічного ув'язнення.

ФОТО: Станіслав Монте, Дмитро Гаврилюк та Іван Кольцов

Раніше на сторінках Dетектив-Info повідомлялося: саме в нетрях конфлікту між поважними «Копитом» та «Мордою» в частині спроб перерозподілу кримінального впливу правоохоронці схильні були шукати розгадки подій зразка 29 серпня 2016 року на дорозі біля Старого Села.

Тут внаслідок підриву одного із «геліків» з кортежу Копитка загинули три його охоронці (Роман Савка, Віталій Статутяк і Андрій Стецишин), а ще один бодігард (Сергій Москалюк) - дістав важкі поранення.

Замах на бізнесмена Богдана Копитко: що відомо

29 серпня дорогою на Старе Село Пустомитівського району Львівської області (мала батьківщина бізнесмена Богдана Копитка) приблизно о 10.30 год. було підірвано автомобіль «Мерседес». Міну заклали під асфальт (найімовірніше, ще в червні 2016 року, під час планової заміни покриття одеською фірмою «Автомагістраль-Південь»).

Міна була не радіокерована (знайдено залишки дроту). Пояснення просте: вбивці завбачливо страхувались від глушилок радіохвиль.  На місці вибуху утворилась вирва циліндричної форми розмірами приблизно 3,5 на 1, 7 метра і завглибшки 1,5 метра, а сам «кубик» скинуло на узбіччя.

Після підриву «Мерседес-Бенц GL» обстріляли з двох чи трьох автоматів АК (два автоматні «ріжки» і купи гільз калібру 7,62 мм поліція згодом знайшла у кущах). Оперативники, які згодом почали працювати на місці нападу, біля «лежки», з якої велося спостереження, знайшли споряджений, але чомусь так і не використаний для остаточної крапки протитанковий ракетний гранатомет РПГ-26. 

На етапі досудового та судового слідства щонайменше двоє з обвинувачених - Цукерник і Монте, неодноразово змінювали свідчення, частково визнаючи свою провину. При цьому, після початку широкомасштабного військового вторгнення армії РФ на територію України, у травні 2022 року провадження у справі відносно того таки Цукерника та Антоненка було зупинено у зв'язку із їх мобілізацією.

Що ж стосується «центрової фігури вибухової історії», то Гаврилюк заявляв про фальшування справи з боку правоохоронців та «Копита», а також вказував на буцімто справжнього організатора замаху - Олександра Колесника на прізвисько «Космос». Втім, подібні твердження, активні спроби «медійного захисту» та навіть ухвалення рішення на користь Гаврилюка в Європейському суді з прав людини зрештою не допомогли достойнику з оточення «Морди» ані довести свою невинуватість, ані опинитися на волі до набрання вироком законної сили.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також