У міськраді пояснила, чому укриття підчас тривоги можуть бути закритими

На наступному тижні у Львові проведуть повторну ревізію укриттів

Фото: ілюстративне

Під час повітряної тривоги 8 червня на «Гарячу лінію Львова» надійшло 11 звернень про закриті укриття.

Про це під час брифінгу повідомила заступниця голови Львівської міської ради Ірина Маруняк.

«Ми постійно слідкуємо, щоб укриття були відкриті. Люди повинні зрозуміти, що відповідальний за сховище також є людиною. І вона не може в ту саму хвилину, коли пролунала тривога, одразу прийти і відкрити укриття. Треба, зачекати буквально 2-3 хвилини», – пояснила вона. 

Вона пояснила, що у випадку, коли укриття зачинене протягом більше 10 хвилин, необхідно звертатися на «Гарячу лінію» за номером телефону 1580. Окрім того, Ірина Маруняк додала, що після перевірок, які проводили минулого тижня, наразі триває усунення недоліків. Наступного тижня проведуть повторну ревізію.

«Також, хочу пригадати, що на сьогодні будинки списані з балансу місцевих рад, і мешканці будинку є його співвласниками. Мешканці самі визначають, чи укриття, а це зазвичай підвал, має бути завжди відкрите, чи лише на час тривог, адже у підвалах є їхні приватні речі. Тому мешканці будинку по-різному собі вирішують», – зазначила заступниця міського голови.

Керівник управління освіти Львова Андрій Закалюк наголосив, що шкільні укриття під час повітряних тривог також відкривають. І школа, як і будь-який інший заклад, має запас часу на відкриття сховища від початку оголошення тривоги – 5-7 чи 10 хвилин.

Нагадаємо, що повітряна тривога в ніч на 1 червня у Києві сколихнула всю країну. Після трагедії в Деснянському районі столиці Кабінет міністрів доручив провести перевірку всіх укриттів, аби не допустити такого в майбутньому. Відтак у Львові перевірили 6011 укриттів. 

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів