ЧАДНИЙ ГАЗ - ТИХИЙ УБИВЦЯ

Чадний газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Він утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ.



Чадний газ (СО) небезпечний тим, що потрапляючи в кров, він сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму. Через це людина гине як від задухи.

Знаходження протягом двох годин в приміщенні з концентрацією СО у повітрі лише 0,1% призводить до втрати свідомості, після чого людина може швидко померти. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що людина навіть помітивши небезпеку, вже неспроможна врятуватись.

Симптоми отруєння чадним газом

Такі симптоми, як погіршення світлової та кольорової чутливості зору, погіршення слуху, головний біль, відчуття тиску свідчать про небезпечну концентрацію чадного газу в повітрі (0,05% СО).

При вищих концентраціях газу відчуватиметься сильний головний біль, слабкість, запаморочення, нудота.

Як вберегтись від отруєння

Тримайте відкритою кватирку (чи встановлюйте вікно на провітрювання) весь час користування газовими приладами. За щільно зачинених вікон у холодну погоду, обмежується циркуляція свіжого повітря. 

Користуйтеся газовими приладами тільки при наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах (ДВК). Перевіряти тягу потрібно перед включенням і під час використання газових приладів
Не користуйтеся електровитяжкою (та взагалі її не встановлюйте!) у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід.

Не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Слідкуйте за кольором полум'я на пальниках - має бути синім або фіолетовим. Жовте полум'я - це ознака неповного згоряння газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.

Експлуатуйте тільки справні газові прилади, в т.ч. зі справною автоматикою безпеки.

Не користуйтеся газовими приладами не за призначенням. Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

Слідкуйте за технічним станом димових і вентиляційних каналів (ДВК). Вони повинні бути цілими і незасмічені. При необхідність звертайтеся в спеціалізовану організацію для ремонту ДВК. У зимовий період, щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів, не рідше раз на місяць оглядайте димові канали.

ЯК ПЕРЕВІРЯТИ ТЯГУ



У вентиляційному каналі

Перш ніж включити газовий прилад, завжди перевіряйте тягу в вентиляційному каналі та димоході

Cмужку паперу піднесіть до вентиляційної решітки. Якщо папір притягнеться до неї - тяга є, якщо ні - тяги немає.

У димоході

Перш ніж включити газовий прилад з виводом продуктів згоряння в димохід, перевірте тягу не тільки у вентиляційному каналі, а й у димоході

Перевіряти тягу в димоході потрібно до включення газових приладів і під час їх роботи. За відсутності тяги (або при зворотній тязі) користуватися газовими приладами не можна. Як правило, виробники для газового обладнання з виводом продуктів згоряння в димохід надають інструкцію зі схемою перевірки тяги в димоході. Скористайтеся цією інструкцією для перевірки тяги. В цілому, для того, щоб перевірити тягу, потрібно використовуватися смужкою тонкого паперу або ж в деяких випадках запаленим сірником. Піднести до віконця з запальником (або під димовою ковпак) запалений сірник і простежити за напрямком полум'я. Якщо воно спрямоване в димохід - тяга є, рівно вгору - тяги немає, в протилежну від димоходу сторону - зворотна тяга!

varta1.com.ua: Новини