Масові повістки: головний львівський воєнком пояснив ключові питання мобілізації

Відповів на самі популярні запитання

Під час мобілізації в Україні вручити повістку за місцем проживання потенційним призовникам неможливо, тому що майже ніхто не відчиняє двері. На це скаржаться представники військкомату.

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко в інтерв'ю «УП» пояснив дії представників військкоматів.

Одружився, змінився стан здоров'я: юрист пояснив, навіщо перш за все вручають повістку

Олександр Тіщенко наголосив, що від початку мобілізації в Україні військовозобов'язаний сам повинен прийти до центру комплектування, без повісток. Саме таким чином і зробила значна кількість українців у перші дні війни Росії проти України. 

«За кожної зміни в особистому житті військовозобов'язаного він має з'являтися до ТЦК: одружився, народилася дитина, змінився стан здоров'я, отримав нову освіту, нову роботу. Але мало хто так робив, тому у військкоматів зараз купа неактуальних облікових даних українців, виникає потреба їх уточнювати», – додає адвокат Артем Крикун-Труш.

Чому повістки вручають на вулицях

Начальник Львівського обласного ТЦК звернув увагу ще на одну проблему.

За його словами, юристи кажуть про те, що в Україні часто вручають повістки не за правилами. Але, за його словами, треба звертати увагу на інший аспект: оголосили мобілізацію – приходьте самі без повістки.

Також Тіщенко поскаржився, що зазвичай вручити повістку за місцем проживання не вдається, тому що майже ніхто не відчиняє двері.

«– У мене виникає питання до тих, хто розповідає про правові аспекти роботи ТЦК, розказують про те, як неправильно вручають повістки. А чому юристи не скажуть: «Хлопці, а чого ви не робите правильно: оголосили мобілізацію – повинні прийти без повістки»? Юристи чомусь стають на іншу сторону. У нас крім прав є ще й обов'язки. Та чомусь про них воліють забувати», – каже Олександр Тіщенко.

Тож нагадаємо, що вручити повістку представники військкомату можуть де завгодно. Законом перелік місць не регламентований.

На вручення повістки в Україні мають право посадові особи Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідні органи місцевого самоврядування, роботодавці, керівники закладів освіти, уповноважені представники ЖКХ та ОСББ.

Територіальні центри комплектування не були готові до війни в питанні військового обліку.

Масова роздача повісток стала, зокрема, спробою вирішити цю проблему: щоб оновити ті дані, які військовозобов'язані давно мали надати самі.

Проте існувало й інше рішення, про яке нагадує Олександр Тіщенко: згідно з законом, під час воєнного стану людина сама повинна була б прийти до центру комплектування, без жодних повісток.

Саме так і вчинила значна кількість українців у перші дні повномасштабного вторгнення.

Потреби у війську: хто найбільше потрібен

 Як розповідає Олександр Тіщенко, найчастіше цього року шукають артилеристів.

На питання журналістів до Тіщенка про пріоритети при відборі майбутніх бійців, він передусім говорить про стать і вік – чоловіки до 50 років. Потім деталізує. Наприклад, для десантно-штурмових військ відбираються кандидати не старше 45, з хорошим здоров'ям. Щоб стати танкістом, треба мати розуміння, що таке гусеничний транспорт, щоб ним керувати.

«!– Хоча усі ці знання та навички надають в навчальних центрах, – додає він. – Термін навчання це мінімум місяць базової підготовки, ще два тижні фахова підготовка, а вже потім відбувається злагодження, а це ще від двох тижнів. Зараз велика кількість мобілізованих проводять навчання за кордоном.

Що робити людині, яка вирішила піти в ЗСУ?

Адвокат Артем Крикун-Труш рекомендує ставитися до цього як до працевлаштування. 

– Спочатку знаходиш бригаду, нормального командира, ви знайомитеся. Ти підписуєш контракт або береш відношення і тільки з цим вже йдеш у військкомат, – пропонує він.

Відношення – це документ, в якому зазначено, що конкретний військовий підрозділ готовий прийняти військовослужбовця. 

Але він ні до чого ТЦК не зобов'язує. Олександр Тіщенко розповідає про ситуації, коли в ТЦК приходять з відношеннями з частин, які перебувають в тилу. Тоді як центри комплектування насамперед намагаються поповнити бойові частини.

Читайте також: в Україні змінять закон про мобілізацію

– Якщо людина бере відношення з бойової частини – питань немає, вона проходить за відношенням, ми її відправляємо туди, куди вона хоче, – запевняє Тіщенко.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена