Мобільні шахраї, як вас обманюють по телефону

random-numbers-calling1-1
random-numbers-calling1-1

У час новітніх технологій, коли можливість відправляти СМС чи телефонувати є у кожного, цим користуються і шахраї, що різними способами виманюють у вас кошти. На жаль, велика кількість людей досі стають жертвами мобільних злочинців. Тому, у статті розкрито способи шахрайства та як розпізнати, що вас хочуть обманути.

 

Варіації дзвінків та СМС


  • Ви виграли …


Здебільшого СМС, але можуть й зателефонувати і повідомити, що ви стали щасливим власником новенького авто, великої суми коштів чи сучасної техніки, хоча не брали участі в різних конкурсах, а просто стали щасливчиком. Однак, не варто завчасно радіти, щоб «нібито» отримати подарунок вам запропонують щось купити, оплатити «доставку», внести певні відсотки від товару або банально поповнити шахраям рахунок. Дзвінки на такі номери бувають і платними, подзвонили і рахунок обнулився… Розуміється після того, як ви незалежно від способу і призначення платежу віддасте шахраям гроші - вам нічого не дістанеться.

 

Безоплатний сир буває тільки у мишоловці, тому не надійтеся, що вам подарують коштовний подарунок майже просто так.  Нікому і ніколи не надсилайте грошей за обіцянки, які й так ніхто не виконає. Часто такими СМС чи дзвінками розігрують більш довірливих та необізнаних старших людей, тому поговоріть про це з батьками, бабусями та дідусями.

  • Мамо, я в лікарні, поліції…


Несподіваний дзвінок вночі від своєї ж дитини та правоохоронних органів з жалісними криками, що когось вбила чи важко поранила викликає у багатьох довіру. Через нічний час дзвінка людина не обдумує інформацію і одразу поспішає віддати викуп та врятувати своє чадо. Цим і користуються шахраї, вимагаючи збирати кошти терміново, бо дитина сяде у в’язницю,  спантеличені батьки не перевіряють інформацію, при тому у багатьох випадках вони знають, що дитина немає бути зараз там де відбувся злочин і банально забувають подзвонити своїй дитині, щоб уточнити де ж вона.

 

При таких дзвінках уточняйте особисті дані дитини, питайте те що точно знає тільки вона. Такі питання залишаться без відповіді у шахраїв. Одразу, дзвоніть своїй дитині та у поліцію.

  • Ваша банківська картка заблокована


СМС від банку про заблоковану картку і вимогу передзвонити для її відновлення стане шоком для людей, які для оплати користуються карткою. Тому, є багато людей, що ведуться на цей спосіб шахрайства, передзвонюють, розповідають всі дані картки та ще й доплачують за нібито відновлення картки.

 

Отримавши таку СМС перевірте номер телефону з якого вона надійшла, банки ніколи не надсилають СМС з звичайних номерів і не пишуть текст з помилками. Працівники банку ніколи не питатимуть у вас номер картки, код чи інші дані. Зателефонуйте в банк та повідомте про отриману СМС.

  • Поповни рахунок


 СМС з невідомого номеру з проханням поповнити рахунок, частенько з підписом «син» чи «донька» або жалісними історіями в СМС, що людина в лікарні і треба терміново гроші на рахунок, щоб подзвонити, також є популярними. Оскільки, суми є не надто великими і багато людей вірять, що допомагають своїм родичам чи потребуючим людям, в яких зараз немає грошей, щоб поповнити рахунок.

 

Невідомому номеру не поповнюйте рахунок, якщо підписано, що просить родич чи друг, подзвоніть до цієї людини і перевірте чи дійсно цій людині потрібно поповнити вказаний рахунок.

  • Дзвінок з банку


Дзвінок нібито з банку, щодо переказу коштів, майбутнього переказу коштів, блокування, терміну дії картки, причини можуть бути й іншими. При розмові у вас випитуватимуть конфіденційні дані, для того щоб фінансова операція вдало відбулася.

 

Нікому не розповідайте термін дії картки, пін-код, CVV, код з СМС-підтвердженням реальні банківські працівники такої інформації у вас не питатимуть.

  • «Поповнення» вашої сімки


До людини спочатку приходить СМС, що її поповнили рахунок. Опісля, приходить СМС від людини, що нібито помилково поповнила ваш рахунок і прохання повернути кошти на інший номер.

 

Зверніть увагу, що СМС від операторів приходить завжди з одного підписаного номеру (Kyivstar, Lifecell, Vodafone) і текст здебільшого транслітерацією, а не російською мовою, як у вхідних СМС. Оператор назад коштів не просить, так як це роблять з того ж номера, з якого прийшла нібито СМС, що вам поповнено рахунок.

  • Прохання передзвонити, а номер платний…


СМС з невідомого номеру з проханням передзвонити, ніби нічого такого, щоб передбачало шахрайство. Але після дзвінка на рахунку не залишається жодної гривні – номер виявився платним.

 

Передзвонювати варто тільки тоді коли знаєте, хто просить вас передзвонити. Якщо невідомий номер підписався знайомою вам людиною, дзвоніть напряму до цієї людини, а не на невідомий номер.

  • Благодійність


Дзвінки чи СМС від ніби потребуючих чи благодійних фондів з проханням допомогти дуже хворій людині. Надіються на людську доброту, при цьому документів та довідок з діагнозами не надають.

 

Благодійні фонди таким обдзвоном чи СМС розсилкою не займаються, якщо дійсно хочете допомогти, просіть про зустріч з хворою людиною та особисто перевіряйте потребу у коштах, шахраї на зустріч зрозуміло, що не підуть.

  • Знайдені речі


Загубили документи чи дуже потрібну річ та розмістили оголошення у інтернеті… одразу хтось їх знайшов, ви вже зраділи, але людина вимагає велику суму коштів за повернення та домовляється про зустріч в супермаркеті. Коли ви вже у супермаркеті, просять підійти до банкомату і заплатити, а загублену річ зараз хтось принесе – вас обманюють, так працюють шахраї.

 

Перевіряйте наявність знайденої речі попросивши зробити фото і надіслати вам, шахраї цього не зможуть зробити. Запитуйте про деталі, які точно знатиме людина в якої знаходиться ця річ. Перевіряйте номер телефону та сторінку користувача за допомогою пошукових систем, здебільшого номери шахраї змінюють не часто і вже є історія в мережі, що підтверджує, що це шахраї.

  • Терміново потрібна кров


Особливо цинічні шахраї зароблять і на потребі здачі крові, розсилаючи СМС з таким текстом просячи здати крові і поширити серед друзів дане прохання. Вказують при цьому платний номер телефону, а на автовідповідач встановлюють гудки, щоб людина кілька разів телефонувала.

 

Інформацію про необхідність здачі крові, якщо ви готові її здати у цей момент уточняйте у лікарні, якщо така вказана у повідомленні. Якщо тільки телефон – то шахраї.

 

Як діють шахраї

  1. Дзвонять з невідомих чи прихованих номерів.

  2. Під час розмови переконують вас у терміновості, стараються вказати, що потрібно вже зробити певну дію, бо буде пізно.

  3. Шахраї імпровізують і часто виникають неспівпадіння, коли їх починають щось запитувати. Тому питайте максимум особистих деталей, які точно має знати людина, котра ніби вам дзвонить.

  4. Пропонують «безкоштовні подарунки» чи «кошти». Запам’ятайте, що просто так ніхто нічого чужим людям не дає!


При виявленні мобільних шахраїв повідмоляйте поліцію та банк, якщо дзвонять ніби банківські працівники.

varta1.com.ua: Новини