Постійні вимкнення струму псують техніку українців: як цьому запобігти

Поради електрика

Фото ілюстративне

Планові та аварійні вимкнення світла стали для українців звичним, щоденним явищем, з яким люди стикаються впродовж кількох разів щодоби. Люди щиро радіють щоразу, коли їм відновлюють доступ до електроенергії. Раптове включення не надто позитивно впливає на побутові електроприлади в будинку. Як зменшити шкоду для побутової техніки постійних відключень, пише gsminfo

Під час відновлення подачі струму нерідко відбувається різкий стрибок напруги.

Деякі особливо чутливі пристрої можуть цього не витримати і зламатися. Інші ж будуть псуватися поступово й остаточно вийдуть із ладу, як завжди, у найбільш неочікуваний момент.

Професійний електрик Віталій Чех зазначив, що найбільше ризикують своєю технікою мешканці старих житлових будинків, так званих «хрущовок».

У квартирах таких будинків зазвичай немає індивідуальних щитків у кожній квартирі, а в загальних щитках діється страшенний безлад. Контакти там не затягнуті так, як потрібно, а підключення відбувається напряму - в хаотичному порядку.

Електрик каже, що аби убезпечити свою техніку, мешканцям таких будинків варто встановити реле напруги.

Зробити це може будь-який електрик, та попередньо будинок потрібно повністю відімкнути від мережі.

Ціна питання - від 800 грн, що значно менше, ніж вартість електропристроїв, які таким чином можна врятувати від поломки.

Якщо щиток знаходиться у квартирі, то все іще простіше. Тоді можна встановити своє власне реле, яке буде виконувати роль стабілізатора напруги. Під час різкого збільшення потужності або ж навпаки - її зменшення - реле просто вимикатиме подачу струму.

Зауважимо, що після довготривалої відсутності електроенергії в домівки українців часом подають напругу в діапазоні від 170 В до 260 В замість 220 В. А часом трапляються навіть «смертельні» для багатьох пристроїв стрибки до 300 В.

Як повідомлялося раніше, на Львівщині графіки відключення не працюють

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена