Путін погрожує наслідками «яких ви ніколи не відчували у своїй історії»

«Ми не плануємо нікому нав’язуватися», — водночас заявив Путін.

Перед тим як почалися вибухи в містах по всій Україні, російське державне телебачення передало звернення президента Росії Володимира Путіна. Про це пише «CNN».

За його словами, дві самопроголошені «народні республіки» Донецька та Луганська, які він офіційно визнав незалежним менш ніж за два дні тому, «звернулися до Росії з проханням про допомогу». Щоб відповісти на це звернення, він розпочав «спеціальну військову операцію». Його мета: «демілітаризувати» та «денацифікувати» Україну. 

За лічені хвилини російські ракети почали вражати цілі в Україні.

«Наші дії — це самооборона від загроз», — сказав він росіянам, стверджуючи, що Москва не планує окупувати Україну.

«Ми не плануємо нікому нав’язуватися», — наполягав він.

Путін сказав про «спеціальну військову операцію» в обмежених термінах, щоб захистити людей, які живуть на Донбасі, які, за його словами, були піддані «геноциду», звинувачення, яке Україна рішуче заперечує.

Але він сказав й інше: «НАТО підтримує українських неонацистів... наші дії — це самозахист від загроз». 

Потім він розмовляв безпосередньо з військовослужбовцями України, саме в цей момент під прицілом російських військових. Звертаючись до них як «шановні товариші», він сказав їм, що вони склали «присягу на вірність українському народові, а не антинародній хунті, яка грабує Україну і знущається над цими людьми».

«Не виконуйте його злочинні накази!», — вимагав він. «Я закликаю вас скласти зброю та піти додому». 

Путін стверджував, що у Росії немає іншого вибору, крім як захищатися. З суворим тоном у голосі він погрожував США, Європі та НАТО, які всього за кілька хвилин стануть свідками, як його збройні сили відкриють вогонь по Україні, що Кремль постійно відкидав як західну «істерику». 

«Той, хто намагається нам перешкодити, а тим більше створити загрозу для нашої країни, для нашого народу, повинен знати, що відповідь Росії буде негайною і призведе вас до таких наслідків, яких ви ніколи не відчували у своїй історії».

«Ми готові до будь-якого розвитку подій. Усі необхідні рішення щодо цього прийняті».

Путін, який роками критикував Захід за те, що він ігнорував його скарги щодо розширення НАТО до кордонів Росії, нарешті з люттю завдав удару у відповідь. «Сподіваюся, — закінчив він свою коротку промову, — що мене почули».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт