США філігранно вбили лідера «Аль-Каїди»

Він був причетний до терактів 11 вересня

Сполучені Штати вбили лідера «Аль-Каїди» Аймана аль-Завахірі в результаті удару безпілотника. Про це заявив президент Джо Байден. 

«Я дозволив нанести точний удар, який раз і назавжди виведе його з поля бою», — сказав Байден.

Завахірі, якому щойно виповнився 71 рік, залишався помітним міжнародним символом групи через 11 років після того, як США вбили Усаму бен Ладена. У якийсь момент він виконував роль особистого лікаря бен Ладена.

Байден сказав, що Завахірі ховався в центрі Кабула, щоб возз’єднатися зі своєю сім’єю, і був убитий під час, як високопоставлений чиновник адміністрації з використанням двох ракет «Hellfire». Удар з безпілотника було здійснено о 21:48 за східним часом у суботу.

Він був санкціонований Байденом після кількох тижнів зустрічей з його кабінетом і ключовими радниками.

Високопоставлені фігури Талібану Хаккані знали про присутність Завахірі в цьому районі, сказав чиновник, що є «явним порушенням угоди в Досі», і навіть вжили заходів, щоб приховати його присутність після успішного удару в суботу, обмеживши доступ до безпечного будинку та швидко перемістивши членів його сім'ї, включаючи його доньку та її дітей, які навмисно не потрапили під час удару та залишилися неушкодженими.

У серії твітів речник Талібану Забіулла Муджахід повідомив: «31 липня було завдано авіаудару по житловому будинку в районі Шерпур міста Кабул».

За його словами, «характер інциденту спочатку не був очевидним», але служби безпеки та розвідки Ісламського Емірату розслідували інцидент і «початкові висновки встановили, що удар був нанесений американським безпілотником».

Байден уточнив, що він «був глибоко залучений до планування 11 вересня, одного з найбільш відповідальних за атаки, в результаті яких загинули 2977 людей на американській землі. Десятиліттями він був організатором нападів на американців. Тепер справедливість здійснилася, і цього лідера терористів більше немає. Людям у всьому світі більше не потрібно боятися злісного та рішучого вбивці», — продовжив він.

Президент сказав, що точне наведення ударів стало результатом «надзвичайної наполегливості та майстерності» національної розвідки.

«Наша розвідувальна спільнота виявила Завахірі на початку цього року — він переїхав до центру Кабула, щоб возз’єднатися з членами своєї родини», — сказав Байден.

Удар стався через рік після того, як Байден наказав вивести війська США з Афганістану, що спонукало сили Талібану швидко захопити контроль над країною.

Байден пообіцяв, що Завахірі «ніколи знову не дозволить Афганістану стати притулком для терористів, тому що він пішов, і ми подбаємо про те, щоб нічого іншого не сталося».

На завершення президент висловив вдячність американській розвідці та антитерористичній спільноті, висловивши надію, що смерть Завахірі принесе деяку міру закриття для друзів і сімей жертв 11 вересня.

Нагадаємо, Ненсі Пелосі прокоментувала свій візит до Тайваню.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також