У Німеччині українські біженці зможуть отримати збільшену соцдопомогу

Досі біженці з України отримували соціальну допомогу на підставі закону про шукачів притулку (Asylbewerbungsleistungsgesetz), яка становила, залежно від місця перебування, дещо більше 300 євро на місяць для дорослої людини і трохи менше для неповнолітніх дітей.

Українці, які вимушено виїхали до Німеччини, тікаючи від російської агресії, зможуть отримати збільшену соціальну допомогу. У Бундестагу незабаром розглянуть законопроект про покращення рівня соцзахисту та підтримки переселенців, які шукають роботу. Про це йдеться у матеріалі «DW».

Якщо до цього моменту біженці з України отримували соціальну допомогу у Німеччині на підставі закону про шукачів притулку (розмір виплат для дорослих становить приблизно 300 євро на кожного), то з 1 червня українці, які отримали дозвіл на проживання відповідно до закону про перебування іноземців, отримуватимуть більше грошей. Переселенцям будуть платити соціальну допомогу у такому ж розмірі, як і для німецьких безробітних. 

За інформацією видання, базова ставка такої допомоги становити 449 євро (понад 14 тисяч гривень). 

«Відповідні зміни стануть можливими після того, як Бундестаг найближчим часом розгляне законопроєкт, схвалений 27 квітня федеральним урядом. На соціальний захист українських біженців уряд виділив два мільярди євро», — повідомляє «DW».

Окрім цього, з червня українці, яким надали дозвіл на проживання у Німеччині, будуть отримувати соціальну допомогу у центрах зайнятості («Jobcenter»). Нині таку допомогу надають відомства з питань соцзахисту міських адміністрацій або громад. Аби отримувати виплати, у червні українці мають реєструватися у центрах зайнятості як шукачі роботи. 

«Jobcenter» надаватимуть українцям допомогу за принципом «єдиного вікна». «Це й доступ до інтеграційних і мовних курсів, до ринку праці та підтримки в організації догляду за дітьми», — йдеться у пресрелізі на сайті уряду. Крім грошової допомоги і підтримки у пошуку праці і підвищенні кваліфікації, законопроєктом передбачені і послаблення обмежень у виборі місця проживання. Досі українців, які отримували соцдопомогу, зареєструвавшись як біженці в одній з німецьких громад, не мали можливості переїхати в іншу громаду і отримувати там соціальні виплати і субсидії на житло. Тепер же, як планується, ці обмеження буде пом’якшено не лише для тих, хто знайшов роботу і не потребуватиме соцдопомоги, але й для тих, хто відвідуватиме інтеграційні курси і заходи підвищення кваліфікації. Ті, хто отримуватиме професійну або вищу освіту, зможуть претендувати на освітні соціальні кредити (BAföG).

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також