У ЗСУ повідомили, як наближає перемогу України прогноз погоди

Під час звільнення територій на Харківщині та Херсонщині погодні умови були враховані та сприяли контрнаступу.

Ілюстрація: Катерина Круглик / Заборона

Прогноз погоди використовується під час планування, підготовки та ведення бойових дій Збройними Силами України. Про це розповів командувач Силами підтримки ЗСУ бригадний генерал Дмитро Герегаповідомляє Military Media Center.

Герега зазначив, що надкороткострокові прогнози готуються для забезпечення польотів авіації та безпілотників, виходу кораблів, десантування військ, стрільби з артилерії, пусків ракет чи форсування водних перешкод тощо.

«Інформація про погодні умови від фахівців Гідрометеорологічних підрозділів потрібна не тільки для підготовки до наступальних дій, але й для планування дій військових медиків на випадок, якщо росіяни застосують хімічну зброю», наголосив Герега.

За його словами, під час звільнення тимчасово окупованих територій на Харківщині та Херсонщині погодні умови були враховані та сприяли контрнаступу.

Завдяки вчасно поданій гідрологічній інформації через річки Оскіл, Сіверський Донець та Інгулець наші воїни змогли навести надійні переправи та забезпечити швидке просування вперед.

Чи допомагає прогноз погоди у звільненні України від окупантів?

Так - за словами Рафіля Мусіна, своєчасний збір метеоданих допомагає активно захищати державу. Україна має свої комплекси вимірювання, прийняття та оброблення метеорологічної інформації. Найвідоміший з них — комплекс «Атмосфера-2», що взяли на озброєння гідрометеорологічних підрозділів ЗСУ ще 2009 року. На сьогодні він вважається вже застарілим, тож Збройні сили використовують інші комплекси, інформація про які конфіденційна.

«Гідрометеорологічні підрозділи Збройних сил України постійно, цілодобово проводять метеорологічні, гідрологічні, аерологічні спостереження, аналізують отримані дані, розробляють різні прогнози погоди (за призначенням, місцем, часом дії), штормові попередження та сповіщення, готують рекомендації з урахуванням погодних умов, докладають усіх зусиль для досягнення перемоги»,  говорить Мусін.

Загалом прогнози погоди за часом дії поділяють на надкороткострокові, короткострокові, середньострокові та довгострокові. Надкороткостроковий прогноз описує погодні умови на строк до 12 годин, короткостроковий — від 12 до 72 годин, а середньостроковий — на строк до 240 годин.

Мусін пояснює, що всі зазначені прогнози використовують на відповідних етапах планування, підготовки й ведення бойових дій. Зокрема, надкороткострокові прогнози потрібні для безпосереднього забезпечення польотів авіації та безпілотників, десантування військ, стрільби з артилерії, пусків ракет чи форсування водних перешкод.

Крім того, під виліт кожного бойового літака чи під вихід кожного з кораблів у море треба видавати спеціальну метеорологічну й гідрологічну інформацію. Довідки про погодні умови потрібні не тільки для підготовки до наступальних дій, але й, наприклад, для планування дій військових медиків на випадок, якщо росіяни застосують хімічну зброю.

Найточніші, за словами Мусіна, надкороткострокові прогнози — вони справджуються у 92–95% випадків. Короткострокові спрацьовують у 80–90% випадків. У разі непередбачених різких змін погодних умов Гідрометеорологічна служба ЗСУ розробляє уточнення до прогнозів.

Полковник пояснює, що погодні умови однаково впливають на діяльність як українських військ, так і окупантів. Разом із майстерністю командирів ЗСУ це дозволяє досягти чималих успіхів, пише «Заборона». 

Як повідомлялося, початок березня, першого весняного місяця в Україні буде дуже теплим, а на сході очікується нестача опадів.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий