В Україні збільшилася кількість контрафакту пального

Частіше підробляють бензин, ніж дизельне паливо

Фото ілюстративне

Через паливну кризу, яка сталася в Україні через повномасштабне вторгнення РФ 24 лютого, значно збільшилася кількість контрафакту. Замість бензину водіям продають суміш, яка за кілька років використання здатна вивести автомобіль з ладу. Про це пише «UBR».

«Через 2–3 місяці на автомобілях ми не зможемо їздити, якщо будемо використовувати те пальне, яке сьогодні фактично розводять з невідомою речовиною», — пояснив начальник Головного управління Держспоживслужби в Києві Олег Рубан.

Заправка таким пальним може пошкодити авто.

«Такі міні-НПЗ заміщають істотну частку нормального палива, за яким виник дефіцит. Іноді продається паливо такої якості, що його навіть бензином назвати не можна, це просто така горюча субстанція. У підсумку зараз отримуємо багато звернень зі скаргами — заправили повний бак і потрапили на досить серйозні гроші», — зазначив експерт.

Директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець розповідає, що головна причина зростання частки неякісного бензину в Україні — дозвіл на роботу для нелегальних міні нафтопереробних заводів (НПЗ). Саме вони «у кустарних умовах виробляють спиртове і компонентне паливо».

Чорнобривець заявляє, що частка контрафактного палива на ринку велика — як мінімум до 40 %. Частіше підробляють бензин, ніж дизельне паливо, приблизно в співвідношенні 70 на 30 %.

За його словами, ця оцінка не підкріплена дослідженнями і носить «суб’єктивний» характер. Експерт стверджує, що найгірша ситуація в регіонах і віддалених від обласних центрів населених пунктах, куди якісний бензин з Європи просто не доїжджає.

Убезпечити авто від заправки неякісним пальним можна, користуючись послугами великих мереж АЗС, при цьому уникаючи безіменних автозаправок і невеликих мереж в регіонах — саме вони є основним каналом збуту контрафакту, кажуть експерти.

Але, на тлі дефіциту нелегальний продаж палива на таких же незаконних АЗС активізувався навіть у Києві, зазначає Чорнобривець.

«Я знаю кілька пунктів у Києві, де продають таке паливо — нехай і по 70 гривень за літр, але воно там є постійно», — пояснив наявність попиту на контрафакт Чорнобривець.

Нагадаємо, що в Україні в останній тиждень квітня почався дефіцит палива на АЗС. З метою вирішити питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин і дизельне паливо на 40–43 %.

Також експерти прогнозують нову гостру фазу паливної кризи в Україні.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена