Голова української розвідки зробив прогноз щодо термінів закінчення війни і її результатів

Глава розвідки розповів про перший перелом у війні

Генерал-майор Кирило Буданов керує одним із ключових органів у всій силовій вертикалі — воєнною розвідкою. Про завершення війни — в інтерв’ю «РБК-Україна» розповів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

Начальник ГУР МО виділяється на фоні своїх колег відкритістю до медіа та гостротою формулювань на адресу країни-агресора і її керівництва. Основні витяги тез з інтерв’ю голови розвідки:

— Західні країни продовжують говорити, що плани путіна на Україну — це загарбання якомога більшої частини території. При цьому риторика ворожа зараз нібито змінюється до того, що їм достатньо буде Донбасу. Як ви думаєте, що з цього найбільше відповідає дійсності? Чи вони досі хочуть загарбати якомога більше і скинути політичне керівництво України? Чи змінюють свої плани по ходу?

— Я в принципі не орієнтуюся, скажімо так, на заяви когось з якихось країн. Ми орієнтуємося на свою власну інформацію. Ще раз нагадую, що саме ми були першими, хто сказав що і як буде відбуватися. Тому з повною відповідальністю можу вам заявити, плани росії — це повне знищення України, абсолютне повне.

А будь-які інсинуації на рахунок того, а, можливо, їм вистачить Донбасу, я попрошу мені навіть такі питання не ставити. Ми не будемо торгувати територіями.

— Якраз хотів спитати, які ви бачите можливі сценарії усунення путіна? Це переворот, якась хвороба його? Чи дійсно він хворий, ми досі не знаємо.

— А чи живий путін зараз? Риторичне питання.

— Чи знаєте ви?

— Я теж утримаюсь від цього.

— Просто в мене наступне питання було, як може померти путін, тепер навіть не знаю…

— Ну, а я звідки ж знаю. Можливі виключно два варіанти, чим все це закінчиться.

Перше, це наступник Путіна зупиняє основні дії, не тільки в Україні, а в багатьох куточках світу. І каже: «Знімайте, будь-ласка, з росії всі накладені санкції, вибудовуємо нові стосунки. Росія тут ні до чого, виключно була людина, яка керувала до цього державою, і це його особисті проблеми, він маніяк».

— Ви казали, що перелам буде у війні.

— Перший перелам.

— І як він може виглядати?

— Ви хочете, щоб я зараз розкрив всі плани, щоб ворог прочитав і підготувався? Так ви це собі уявляєте?

— Просто хочу розуміти, на чому базуються ваші очікування.

— Риторично вам відповім. Якщо ви аналізуєте мої вислови, чи побачили ви, щоб я хоча б раз помилився?

— Ні.

— Тому чекайте.

— З приводу контрнаступу в загальному хотілося б ще уточнити таку тему. Наскільки я розумію, ваше відомство, у тому числі, відповідає за організацію партизанського руху на окупованих територіях. Наскільки, за вашими оцінками, в принципі це успішно розвивається?

— Підготовка йде, наскільки вона буде успішна, покаже тільки час. Ну як я вам можу сказати, оцінити, як пройде, наприклад, післязавтрашній день? Гарно чи погано він пройде? Всі готуються, коли настане цей день, от тоді можна буде оцінити, чи ефективно працювали, чи недостатньо ефективно, чи взагалі неефективно.

— Я скоріш до того, що ми будемо тільки нарощувати ці зусилля і що окупантам зовсім буде несолодко на нашій землі?

— Їм і зараз несолодко, але є інша проблема. Чим більше наше населення знаходиться під режимом окупації, тим важче самому населенню, ментально важче.

Насправді зараз на багатьох окупованих територіях чи не єдиним таким символом того, що їх поєднує з вільною Україною — це є робота поштарів, поштової служби. Особливо для пенсіонерів, які розносять їм пенсію. Тому що інтернет блокований, телебачення — самі розумієте, новини їм доводить виключно російська пропаганда.

Я інколи особисто читаю, що на окупованих територіях друкують, що показують їм. Там все вже, всі втекли, зброї немає, усі всіх кинули, росія тут назавжди і все в такому ключі.

Щодо термінів війни Буданов зазначив:

— Яка, на вашу думку, роль Китаю у цій війні? Вони начебто офіційно притримуються нейтралітету, при цьому час від часу так само від західних партнерів чуємо, що насправді допомога росії є. Чи вона велика і чи вона може збільшитися з часом, що завдаватиме нам більше проблем?

— На даному етапі все ж таки я б сказав, що позиція Китаю більш нейтральна в цьому питанні.

— Тобто нам не варто боятися, що в подальшому вона зміниться в більш негативний для нас бік?

— У подальшому це про який проміжок часу говорите?

— Наприклад, до кінця року. Ми ж постійно оперуємо цими термінами.

— До кінця року, думаю, що не варто. Але це моя зараз особиста думка, базуючись на ситуації станом на зараз.

— Тоді, якщо ви дозволите, останнє запитання. Ми постійно говоримо про часові проміжки: серпень — перший перелам…

— Перші видимі результати.

— А під кінець року, я так розумію, завершення активної фази, яка відбувається зараз?

— Під кінець року, скажімо так, стан, в якому активні бойові дії досить зменшаться. Але це не буде ще кінцем, треба вірно розуміти те, що я кажу.

— Якраз і хотів уточнити. Що саме в вашому розумінні буде кінцем?

— Це вихід на кордони станом на 1991 рік, це буде кінцем цієї всієї авантюри, яку росія зробила.

— Коли це може статися і що для цього потрібно?

— Наступний рік, я так вважаю.

Раніше повідомлялося, що росіяни зібрали на Донбасі зараз свою найбільшу вогневу потугу.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також