Медведчуку призначили домашній арешт: подробиці

1732122855_0_85_3350_1969_1920x0_80_0_0_485acdff33da2e25658ae9e2ede3e406
1732122855_0_85_3350_1969_1920x0_80_0_0_485acdff33da2e25658ae9e2ede3e406

Два дні тому, 12 травня Медведчуку вручили підозру за статтями 111 і 438 Кримінального кодексу — державна зрада і порушення законів і звичаїв війни. Вчора, 13 травня, у Печерському суді міста Києва обирали запобіжний захід нардепу Віктору Медведчуку, якому вручили підозру в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму. Про це йдеться у матеріалі «ТСН.ua».


Нагадаємо, 11 травня Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. Підписані підозри стосуються трьох епізодів протиправної діяльності та співпраці з країною-агресором. Йдеться про незаконний видобуток газу в окупованому Криму, передачу Росії секретних даних про військовий підрозділ ЗСУ та вербування українців, які їхали в Росію.До будинку Медведчука 11 травня прийшли з обшуком представники СБУ. Перевіряли помешкання, яке розташоване на вулиці Монтажників в Києві. 12 травня Медведчук прийшов до Офісу генпрокурора, де йому повідомили про підозру.


У четвер, 13 травня, у Печерському райсуді Києва почали обирати запобіжний захід нардепу Медведчуку у справі про держзраду. До суду Медведчук, якому закидають державну зраду, приїхав у супроводі депутатів-однопартійців. Судове засідання розпочалося із 20-хвилинним запізненням. Медведчук одразу заявив, що підозра йому була вручена неналежним чином, що він її не отримував. Документ був направлений раніше за місцем його роботи, тобто у Верховну Раду, та за домашньою адресою. Але політик стверджує, що ні там, ні там його не отримував, бо мовляв, був на відпочинку за містом. Але запевнив, що вже ознайомився із матеріалами своєї справи.


До суду політик приїхав із групою підтримки — це і однопартійці і молодики спортивної статури, які спершу створили «коридор» для політика, а потім і відтісняли журналістів, що ті не мали можливості поспілкуватись із ним.  Очолює «десант нардепів» Ілля Кива. Він разом із приватною охороною Медведчука організував прохід для вільного пересування лідера партії. Через що сталася штовханина. До початку засідання на місце подій підтягнулися активісти Нацкорпусу, вони періодично скандують Медведчука під арешт і вимагають справедливого рішення. Між Нацкорпусом та прихильниками виставили дві шеренги Нацгвардійців. До сутичок справа не доходить, і якесь пожвавлення можливе лише коли Медведчук виходитиме із зали суду.


Як відбувається засідання та яке покарання за держзраду загрожує Віктору Медведчуку
Прокуратура вимагає арешт Медведчука і пропонує альтернативу триманню під вартою — внесення застави в сумі 300 млн 930 гривень. Сам Медведчук зазначив, що його рахунки заблоковані санкціями, а, отже, він не зможе внести за себе заставу. При цьому, за його словами, у нього є друзі, які можуть позичити кошти.


Адвокати стверджують, що порушено процедуру досудового розслідування, а також, що немає жодних ризиків втечі Віктора Медведчука, підозра йому не обґрунтована та оголошена з порушеннями норм Кримінального процесуального кодексу.  5 адвокатів Медведчука попросили суд не обирати їхньому клієнту жодного запобіжного заходу. Зокрема, вони заявляють, що сторона обвинувачення не обґрунтувала розмір застави у понад 300 млн грн. За словами адвокатів, прокуратура просить суд обрати Медведчуку заставу, як альтернативу тримання під вартою, у розмірі 132 тис 159 прожиткових мінімумів, а чому саме така сума — прокурори не надали аргументів. За словами адвокатів, натомість Кримінальним кодексом передбачено заставу у розмірі від 80–300 прожиткових мінімумів, тобто 181–681 тис грн.


Інкриміновані кримінальні правопорушення відносять до особливо тяжких. Вони передбачають можливість покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 15 років з конфіскацією майна. Якщо за Медведчука внесуть заставу, то він має надягнути електронний браслет, а також здати на зберігання закордонний паспорт.


Однопартійці Медведчука, звичайно, підтримують його позицію. Вони вважають, що «звинувачення Віктора Медведчука у державній зраді — це розправа над тими, кому люди вірять більше, ніж тому, хто готовий відповідати за свої слова і не ховатися за кордоном у своїх західних покровителів».


Однопартієць Медведчука Вадим Рабінович, який також перебував на місці подій, прокоментував ситуацію так:


«Державна зрада — це коли жерти нічого, коли люди доведені до зубожіння, а не та маячня, яку вигадали і приписують голові політради партії »ОПЗЖ« Віктору Медведчуку», — заявив політик.


Народні депутати «ОПЗЖ» заявили, що проситимуть взяти Медведчука на поруки. Охочих депутатів поручитися за голову своєї політради — близько сорока. Суддя у взятті на поруки відмовив.


Під час судового засідання сталися сутички


Під Печерським судом, де обирають запобіжний захід Медведчуку, сталася сутичка, вимагали відправити політика за ґрати. Вони принесли до будівлі суду плакат із написом «Стус чекає — Медведчук, під арешт», нагадуючи про те, що саме Медведчук у 1980 році був адвокатом відомого поета, якого переслідував радянський режим.


Інші особи, які були біля суду, намагалися відібрати і знищити цей плакат. З учасниками сутички правоохоронці провели роз'яснювальну бесіду. Поки поліцейські нікого не затримали.


Суд обрав запобіжний захід для Віктора Медведчука


Печерський суд Києва обрав запобіжний захід нардепу від «ОПЗЖ», куму Путіна. Прокуратура клопотала про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту з альтернативою застави у розмірі 300 млн 930 грн. Проте цю вимогу відхилили. Нардеп перебуватиме під домашнім арештом до 9 липня 2021 року. Суд зобов’язав Медведчука здати закордонний паспорт, а також носити електронний засіб контролю.


Після вироку депутат заявив, що рішення є політично мотивованим. Щодо подання апеляції, то політик сказав, що обговорить це питання зі своїм захистом. Також Медведчук запевнив, що виконає рішення суду і буде носити електронний браслет.

varta1.com.ua: Новини