«Stand Up For Ukraine»: зібрано 10,1 мільярда євро

Ці кошти допомогли зібрати відомі люди по всьому світу

У рамках глобальної кампанії «Stand Up For Ukraine» зібрано 10,1 мільярда євро (11 мільярдів доларів) на допомогу понад 10 мільйонам людей, які були переміщені в Україні та за її межами після вторгнення Росії шість тижнів тому. Про це пише «Bllomberg».

За підтримки Європи, Канади, країн Перської затоки та таких знаменитостей, як Кеті Перрі, Мадонна та Елтон Джон, акція завершилася на заході у Варшаві з участю президента Польщі Анджея Дуди, голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн та прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

«Солідарність країн, компаній і людей по всьому світу дає трохи світла в цю темну годину», — сказала фон дер Ляйєн, — «І як тільки бомби перестануть падати, ми допоможемо народу України відбудувати свою країну».

Сума включає 6 мільярдів євро грантів і позик від європейських інституцій, включаючи Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку та Банк розвитку Ради Європи. Додаткові 4,1 мільярда надійдуть від урядів і компаній.

Щонайменше 7,3 мільярда євро підуть на допомогу біженцям у прифронтових країнах ЄС та інших регіонах, як-от Молдова. Решта — для внутрішньо переміщених осіб на території України. 

Понад 4 мільйони людей з України втекли до країн ЄС після вторгнення Росії 24 лютого, у тому числі близько 2,6 мільйона — до Польщі. Ще 6,5 мільйона є внутрішньо переміщеними особами. 

Онлайн-кампанію «Stand Up For Ukraine» організували Європейська Комісія та Канада спільно з неурядовою групою «Global Citizen». 

Серед інших артистів, які брали участь були Х’ю Джекман, Джон Бон Джові, Jonas Brothers, Pearl Jam, Брюс Спрінгстін.

Окремо, голлівудські зірки Ештон Катчер, Міла Куніс, Бетенні Франкель і Шон Пенн, а також шеф-кухар Хосе Андрес, принц Гаррі та Меган Маркл разом зібрали мільйони для допомоги.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також